Ziemniaki pieczone w Chrzanowie

Starostwo Powiatowe w Chrzanowie wraz z tygodnikiem „Przełom” zorganizowało w okresie 17 luty – 3 marca 2005 roku konkurs na nazwę dla potrawy regionalnej „Prażone czy Pieczone”.

Mieszkańcy Powiatu Chrzanowskiego wybierali spośród trzech możliwości:
✔  Pieczone ziemniaki
✔  Prażone
✔  Ziemniaki po cabańsku.

Najwięcej głosów otrzymała nazwa „ziemniaki po cabańsku” stając się zarazem nazwą regionalnej potrawy powiatu chrzanowskiego.

Starosta Chrzanowski, Wydział Promocji i Rozwoju Starostwa Powiatowego w Chrzanowie wraz z Wiceprzewodniczącym Rady Powiatu Chrzanowskiego Antonim Liszką oraz Towarzystwem Przyjaciół Ziemi Chrzanowskiej po raz pierwszy w 2006 roku zaprosili do udziału w „I Festiwalu Ziemniaków po Cabańsku”. Impreza odbyła się 28 października 2006 roku na terenie Basenu Kąty w Chrzanowie.

Impulsem do zorganizowania Festiwalu stał się sukces tej lokalnej potrawy w półfinale i finale II Małopolskiego Festiwalu Smaku. W ramach przedsięwzięcia zorganizowany został Konkurs na Najlepszą Potrawę, a Jury pod przewodnictwem Karola Okrasy smakowało i oceniało przygotowane przez uczestników specjały. Ziemniaki po Cabańsku zajęły I miejsce. Zostały przygotowane w glinianym naczyniu, a podawane na liściu kapusty.

Pragnąc promować nasz regionalny przysmak pomysłodawcy wyszli do mieszkańców powiatu z propozycją uczestnictwa w Festiwalu i “Konkursie na Najsmaczniejsze Ziemniaki po Cabańsku”. Dopuszczalne były wszelkie wariacje związane z przygotowaniem pieczonych ziemniaków. Wyznaczono trzy kategorie konkursowe:
✔ Garnek samorządowca – wygrały pieczone przygotowane przez Adama Adamczyka, burmistrza Trzebini, któremu ziemniaki przyrządziło Koło Gospodyń Wiejskich w Psarach.
✔  Garnek restauratora – wygrała restauracja “Kafejka”.
✔  Garnek mieszkańca – zwyciężył Marek Kubica z Trzebini.

2006 rok był rokiem wyborczym. W listopadzie miały się odbyć wybory samorządowe, więc imprezę kojarzono z przedwyborczą kampanią.

W okresie późniejszym “Konkurs na Najsmaczniejsze Ziemniaki po Cabańsku” został częścią Dni Powiatu organizowanych od 2008 roku.

Od 2016 roku cyklicznie Stowarzyszenie Za Piecem organizuje “Wspólne pieczenie ziemniaków po cabańsku”. Impreza odbywa się co roku w Płazie Przy Stoku. Od 2018 Stowarzyszenie Chrzanów dla Mieszkańców organizuje konkurs pieczonych. W 2019 roku po raz pierwszy konkurs nosił nazwę “Pieczone na polu”.

Fotografie z Cyfrowego Archiwum Ziemi Chrzanowskiej, udostępnił Witold Liszka

Przewiń do góry